Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Batman


Batman o ανθρωπος νυκτεριδα και ο αγαπημενος μου ηρωας από τη DC Comics.Ο σκοτεινος ηρωας που βασιζεται στις προκαταληψεις και φοβιες των αντιπαλων του για να αποδωσει δικαιοσυνη.

Σε αντιθεση με αλλους σουπερ ηρωες ο Batman δεν εχει υπερανθρωπες δυναμεις,όπως τη δυναμη των Superman,Wonder woman ή τη ταχυτητα του Flash.Το οπλο του είναι το μυαλο του,η ανωτερη ευφια του.Συμμαχος του,το σκοταδι.Αν και απλος ανθρωπος εχει εξαιρετικη φυσικη κατασταση και γρηγορα αντανακλαστικα και είναι γνωστης πολεμικων τεχνων.Σε καποια τευχη της σειρας Dc γινονται αναφορες θαυμασμου από αλλους σουπερ ηρωες για τις ικανοτητες του ηρωα μας.

Η πραγματικη του ταυτοτητα του είναι αυτή του Bruce Wayne ,ενος εκατομυριουχου playboy που όμως κανει φιλανθρωπιες.Η τεραστια περιουσια του του δινει τη δυνατοτητα να εχει μια σειρα εντυπωσιακων οχηματων όπως το Bat-mobile και το Batplane.Oλα καλα κρυμμενα στο καταφυγιο του,μια σπηλια που βρισκεται κατω από την επαυλη του!

Πως δημιουργηθηκε ο Batman όμως;Η ιστορια ξεκιναει απο τα παιδικα του χρονια και εχει ως εξης:ένα βραδυ η οικογενεια Wayne εβγαινε από κινηματογραφο,όταν δεκτηκε επιθεση από ληστη.Αφου τους ληστεψε,σκοτωσε και τους 2 γονεις του μπροστα στα ματια του.Ο Bruce ηταν μονο 8 ετων. Από τοτε ορκιστηκε εκδικηση. Την κηδεμονια του ανελαβε ο μπατλερ και καλος φιλος της οικογενειας Αλφρεντ.
Σε ένα τευχος της σειρας Justce league ,παρουσιαζεται ο Bruce σαν παιδι να μετανιωνει το ότι χαρηκε με ένα δωρο που εκανε ο Αλφρεντ.Δεν δικαιουταν να χαρει όχι πριν παρει εκδικηση για τον θανατο των γονιων του.



Γιατι επελεξε τη νυχτεριδα ως συμβολο του;Επειδη είναι ένα νυκτοβιο πτηνο που προκαλει τρομο.Με το κουστουμι νυκτεριδας και τη σωματοδομη του δρα μεσα στο σκοταδι.Ο τρομος,που δημιουργει στους αντιπαλους,του δινει το πλεονεκτημα.Στις μαχες του χρησιμοποιει και μια σειρα οπλων που ο ιδιος κατασκευαζει.


Οι μεθοδοι του ωστοσο δε γινονται παντα αποδεκτοι .Στη σειρα Trinity του Matt Wagner τοσο η Wonder Woman οσο και ο Supeman παρουσιαζονται ενοχλημενοι από την σκληροτητα των τακτικων του.


Ας δουμε μερικα ιστορικα στοιχεια για τον Batman.Πρωτοεμφανιστηκε το 1939 από τους δημιουργους Bob Kane και Bill Finger στη σειρα Detective Comics.Κατα τη παροδο των ετων ο καλυτερος ντετεκτιβ του κοσμου,ο γνωστος μας Batman, απεκτησε μια σειρα συμμαχων και αντιπαλων.Ετσι θα γνωρισουμε το boy wonder Robin που είναι ο προστατευομενος του,την Βatgirl αλλα και θρυλικους αντιπαλους όπως τον Πιγκουινο ή τον Τζογκερ.Επισης τον βλεπουμε στη σειρα κινουμενων σχεδιων Justice League.Εκει αν και δρα κυριως μονος του αποτελει μελος της ομωνυμης ομαδας,ενω άλλες φορες παρουσιαζεται ως ο ηρωας που πειθει με τον δυνατο του λογο αλλους σουπερ ηρωες ,όπως για παραδειγμα τον Green Arrow ,να μπουν στην ομαδα.

Οπως στα περισσοτερα κομικ ετσι και εδώ θα συναντησουμε ειδυλλια,αλλοτε με την Catwoman ,ενώ κατά αλλους συγγραφεις με τη Wonder Woman.

Συνοψιζοντας,ο Batman είναι ενας αντρας που κινηθηκε από την αναγκη του για εκδικηση για τον θανατο των γονιων του και δημιουργησε έναν μυθο.Εκτος από την εκδικηση ζητα δικαιοσυνη και φυσικα να προστατεψει τους αθωους και αδυναμους από την καθημερινη αδικια.Ενας μελαγχολικος χαρακτηρας γεματος θυμο και μη ανοχη στο κακο,αλλα και μεγαλοψυχια για τους αδικημενους .




4 σχόλια:

Dr. Feleki είπε...

Εξαιρετικο αφιερωμα παιδια. Η ορεξή σας θα κανει και τη δουλεια σας καλη. Καλή συνέχεια.

spicap είπε...

Ωραίο αφιέρωμα! Περιμένουμε και ανάλογη συνέχεια;)

Unknown είπε...

Πολύ ωραίο!
Comics rule! ;)

Πίκος Απίκος είπε...

Αν και δεν είμαι φαν των DC Comics ο Batman πάντα ήταν ένας πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρας/

Πολύ καλή δουλειά συνέχισε έτσι.