Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

Σπάιντερμαν: Η Αληθινή ιστορία


Περιμένοντας να έρθει το αφιέρωμα στον άνθρωπο-νυχτερίδα, ας κάνουμε ένα αφιέρωμα στον αγαπημένο μπλε-κόκκινο ήρωα ονόματι Spiderman.

Ο Spidey μπήκε στην καθημερινότητά μας τη δεκαετία του '60. Ώντας το κολλεγιόπαιδο Πίτερ Πάρκερ που ενδιαφερόταν αποκλειστικά και μόνο για τα μαθήματά του, ήταν αντιπαθής στους συμφοιτητές του, που δεν τον ήθελαν για παρέα.

Όλα άλλαξαν την ημέρα που ο Πίτερ πήγε μόνος του σε μία επιστημονική έκθεση για την ατομική ενέργεια. Κατά τη διάρκεια ενός ραδιενεργού πειράματος, μία αράχνη παρεμβλήθηκε ανάμεσα στα όργανα παραγωγής ραδιενέργειας. Με τη ραδιενέργεια να κυκλοφορεί μέσα της και ώντας ετοιμοθάνατη, σκαρφάλωσε στο χέρι του Πάρκερ και τον δάγκωσε προτού αφήσει την τελευταία της πνοή(στην ταινία παρουσιάζονται κάπως διαφορετικά τα γεγονότα, αφού φαίνεται ότι ο Πάρκερ ήταν σε εκπαιδευτική εκδρομή με το σχολείο του εκείνη τη μέρα και η αράχνη τον δάγκωσε τη στιγμή μιας φωτογράφισης).



Από εκείνο το σημείο και πέρα η ζωή του άλλαξε. Έγινε ο Σπάιντερμαν. Απέκτησε υπεράνθρωπες δυνάμεις, ενώ χρησιμοποίησε την επιστημονική διάνοιά του για να φτιάξει τον ιστό του από υγρό τσιμέντο όπως αναφέρεται στο Spiderman #1. Βλέποντάς τον να πετάει από σκεπή σε σκεπή, ένας τηλεοπτικός παραγωγός συμφώνησε μαζί του για να πρωταγωνιστήσει σε διάφορα σόου της τηλεόρασης.

Ένα μοιραίο, βράδυ, όμως, η ζωή του άλλαξε. Καθώς έβγαινε από το στούντιο όπου για άλλη μια φορά είχε ενθουσιάσει το κοινό με την αλτικότητα και τον ιστό του, συνάντησε ένα ληστή, τον οποίο κυνηγούσε ένας αστυνομικός. Ο Πίτερ άφησε το ληστή να φύγει, λέγοντας στον αστυνομικό που του έκανε παρατήρηση ότι "δεν ήταν δικό του πρόβλημα" να το κάνει. Πού να ήξερε όμως...

Λίγη ώρα αργότερα πληροφορήθηκε το θάνατο του θείου του από ένα ληστή. Κατάφερε και αιχμαλώτησε το δολοφόνο μέσα στις αποθήκες του λιμανιού, για να συνειδητοποιήσει με τρόμο ότι ο δολοφόνος ήταν ο ληστής που άφησε να του ξεφύγει πριν λίγη ώρα.

Από τότε αφιέρωσε τη ζωή του στο να προστατεύει τον κόσμο, προσπαθώντας έτσι να εξιλεωθεί κατά κάποιον τρόπο γι' αυτό που έκανε.

Στην πορεία και θέλοντας να πλουτίσουν το κόμιξ, οι σχεδιαστές του Stan Lee και Steve Ditko προσέθεσαν πολλούς εχθρούς με υπερφυσικές πολλές φορές ικανότητες. Μερικοί από αυτούς είναι ο Rhino, o Scorpion, ο αρχηγός του υποκόσμου Kingpin, o Dr. Octopus και πολλοί άλλοι. Μεγαλύτερος όλων θεωρείται ο Green Goblin, ο οποίος προέκυψε από φρικτά χημικά πειράματα του Norman Osborn, τον πατέρα του καλύτερου φίλου του Πάρκερ, Χάρι(αφιερώματα στους εχθρούς του Σπάιντυ θα ακολουθήσουν σύντομα). Κατάφερε και τον νίκησε, όπως κατάφερε να νικήσει τον κακό εαυτό του φίλου του, ο οποίος ακολούθησε τον πατέρα του στο εγκληματικό έργο του.




H ζωή του Πάρκερ είναι μέσα στην ατυχία. Μετά το θάνατο του θείου του, η θεία του παρουσιάζει προβλήματα υγείας και αναγκάζεται να περιορίσει τη δράση του, ενώ ο εργοδότης του Τζόνα Τζέιμσον είναι πολύ απαιτητικός, ζητώντας συνεχώς φωτογραφίες του Σπάιντερμαν για τα πρωτοσέλιδά του. Συν τοις άλλοις χάνει την καλύτερη φίλη του (πριν από τη γυναίκα του Mary Jane) Gwen Stacy σε μια μονομαχία με τον Green Goblin.


(συνεχίζεται...)


1 σχόλιο:

Πίκος Απίκος είπε...

Να πω την αμαρτία μου έχει λίγο πλάκα για μένα να διαβάζω μια τέτοια εισαγωγή για το Spiderman μιας και το έχω "λιώσει" το συγκεκριμένο θέμα από παιδί:)

Καλή δουλειά!Μου θύμησες πολλά παλιά τεύχη και ιστορίες του αγαπημένου μου ήρωα. Αναμένω τη συνέχεια με ενδιαφέρον.

Την καλησπέρα μου.